Screentryck

Är du på jakt efter ett tryckeri som utför screentryck? Då har du hittat helt rätt! Vi på Swedishmerch har arbetat med screentryck i över 15 år och under dessa härliga år har vi slipats till att bli riktigt vassa. Vi har dessutom samlat på oss ett stort nätverk och kan därför erbjuda ett riktigt stort utbud av mjukaprodukter som är optimala för just screentryck. Om du skulle behöva hjälp att med att separera färger eller på annat sätt förbereda din logo/motivet inför trycket så står vår grafiker redo att erbjuda sina tjänster.

Vad är egentligen Screentryck?

Screentryck innebär att man genom fin duk trycker färg direkt på textilen. Denna tryckmetod är billigast, enklast och mest hållbar om du ska trycka stora upplagor.

Screentryck är en mer än 1000-årig verksamhet i syfte att kunna massproducera texter och bilder. Tekniken är idag i princip densamma trots digital utveckling. Det är viktigt att tänka på att det är ett hantverk och att screentryckaren med datorns hjälp "målar" av designen med ett begränsat antal färger.

Ett rastrerat screentryck med olika färgnyanser, gradienter etc kommer aldrig att bli exakt som bilden i datorn eller bilden från ett offsettryck. Det betyder inte att det är ett "feltryck", utan att tekniken är så begränsad.

Be om en offert

Sen kan man alltid diskutera om färgsepareraren gör bra val eller ej, men för att du som beställare skall få en vara som du vill, kan du köpa både provtryck och fotoprov på ditt tryck innan produktion startar.

I likhet med allt annat konstnärligt hantverk, som målning, stenhuggeri, tatuering etc, så finns begränsningar och man måste i samtliga dessa fall utgå från tekniken när man skapar design

 

Experten i vårt tryckeri bjuder på screentryckkuriosa

Fyrfärgstryck? 

Screentryck ska normalt inte jämföras med CMYK tryck på vit botten (färgtryck som görs på vitt papper). CMYK tryck består av 4 färger som blandas. Dessa färger är transparenta. 
När vi screentrycker, så använder vi oss normalt av färger som inte är högtäckande. Detta för att möjliggöra ljusa tryck på mörka textiler och för att få distinkta färger. Ett resultat av det är tryckfärgerna ofta blir hårdare än man kan få fram med CMYK. (mer kontrast) 
Det kan vara svårt att avgöra hur många färger en design behöver göras i och det kan skilja mellan tryckeri och tryckeri. För att vi ska kunna avgöra det med säkerhet, behöver vi få in ett original som vi kan testseparera. Små giffisar funkar inte alltid så bra för det.

För dig som vill trycka motiv med många nyanser, rastertryck (även kallad simulerad CMYK)

När vi ska trycka rastertryck, motiv med många nyanser, så har vi som utgångsläge att så långt det är möjligt återge det motivet kunden lämnat in. (Vi lägger hellre till små färgnyanser som kan behövas än drar ifrån) 

Vi vill poängtera att ett motiv på en bildskärm i 32 miljoner färger, 1200 dpi kan aldrig bli detsamma med 55 punkters raster och en "handfull" antal nyanser att spela med. 
Som regel trycks ett rastermotiv i minst 6 färger. 
Många motiv kan man dessutom slå samman vissa kulörer för att få ner antalet färger och därmed produktionspriset. MEN det är alltid en balans hur mycket man kan pruta i ett motiv utan att det påverkar slutresultatet för mycket. Vi tar oss rätten att göra det vi tycker är bäst med din design om inget annat är överenskommet. 
Som kund kan du begära ett fotoprov för 100 kronor och utifrån det bestämma om motivet behöver fler kulörer/nyanser.

För dig som vill ha flera färger, men distinkta färgfält (spot color) 

Rastertryck trycks oftast "vått i vått", man torkar inte färgerna innan man lägger på nästa. Detta är en del av hela poängen med den tekniken för att få ett brett nyansfält. Svårigheterna är att få exakta pantonenyanser. 
Att separera ur varje färg för sig och trycka denna utifrån exakta Pantone nummer ger en mer exakt färg, men blir på bekostnad av nyanser (cartoon-liknade bilder). Trycken tenderar också att bli plastigare.

screentryck-skid-row
screentryck-hellacopters
screentryck-dahmers
screentryck-wilmer-x
 

CMYK tryck

Vissa tryck fungerar utmärkt i CMYK (processfärg) 

Detta gäller främst "mjukare" fullfärgstryck där behov av hårda kontraster saknas. 
CMYK är aningen genomskinligt, vilket gör att trycket är softare än med med Raster eller Spot. CMYK ger en större möjlighet till nyansering i ett motiv. 
CMYK tryck görs på vit botten, men funkar också ok på andra ljusa textiler. Man kan också lägga någon "spot" kulör för att lyfta motivet, (ge kontrasten) exempelvis ett bandnamn tillsammans med ett fotomotiv i CMYK. 
Nackdelen är bristen på distinkthet/brillians, en design kan upplevas blaskig i jämförelse med spot och raster tryck.

Specialfärger 

Vi har en hel del med specialfärger, maila och fråga. Fler av dem tar vi inget extra för att använda om det inte handlar om väldigt stor färgåtgång.

Discharge - Blekningsfärg (typ klorin), tar ur pigment ur plagget, fungerar på Gildan och Fruit, TS och Hood m.m. 
Cool populär effekt. Man kan också blanda pigment i dischargen och få snygga färger. Discharge ger extremt god detaljrikedom och är perfekt för tryck som ska se lite slitna ut. Discharge är också perfekt att använda för stora vita tryck, då det inte är någon färg i egentlig mening, utan bara en blekning. Man slipper att ha en massa gummi på magen, som ett vanligt tryck innebär. 
Notera bara att det handlar om blekning och inte ett färgtryck om man inte pigmenterar. Vitt blir aldrig 100% vitt.

Vattenbas - En vattenbaserad färg som möjliggör att man kan stryka på plagget. (direkt på trycket) Bra på skjortor. Ger en matt, soft känsla och ingen plasthinna. 
Fungerar bara med mörka tryck på ljust. Man kan också kombinera med discharge för att få ljusa tryck på mörkt, men färghanteringen är svajjig, så exakta färger går inte. Men det blir oftast riktigt coola tryck.

Glitterfärger - Finns i alla möjliga nyanser, med allt från små till stora glitterflakes. (svart glitter är ett tips)

Puff färger - Sk. svällfärg. Trycket puffar upp från tröjan. Snyggt att göra detaljer i ett motiv med detta. (dock ej mindre detaljer)

Glow in the Dark - Självlysande färg.

Burn Out - Liknar discharge, men fungerar bara på speciella plagg som innehåller både polyester och bomull. Burn outen bränner bomullen.

Holografisk färg - Färg som skimrar i ljus (ändrar nyans)

Transparent gelé - En genomskinlig färg som ger en blank hinna. Snygg effekt. (Många vill att vi ska trycka svart färg på svart TS, det här blir samma sak fast snyggare.

Foil - En metallisk hel blank folie som man värmer fast på plagget på screenat lim. Kostar multum i material och tar väldigt lång tid att få dit. (=dyrt)

Det finns fler. Så er du något coolt någonstans så fråga oss genom att be om en offert.

Be om en offert